kuchnia

Szkło hartowane stosowane jest w różnych dziedzinach, w tym też przy urządzaniu domu. Można je zastosować w każdym pomieszczeniu, ale zdecydowanie najwięcej korzyści przyniesie ono w kuchni. Z powodzeniem zastąpi ono tradycyjne płytki, czy kafelki, a efekt będzie estetyczny i funkcjonalny. Jego montaż przy kuchence, blacie roboczym lub zlewie może uchronić powierzchnię ściany przed zachlapaniem. A przy tym łatwo utrzymać je w czystości. Jakie jeszcze zalety ma szkło hartowane?

Czym się charakteryzuje szkło hartowane używane w kuchniach?

Podstawową cechą szkła hartowanego, która wpływa na stosowanie go w kuchni, jest jego wytrzymałość. W procesie hartowania zyskuje ono odporność na uszkodzenia mechaniczne i wysokie temperatury. Dlatego bardzo skutecznie może ochraniać ścianę, która znajduje się za kuchenką lub zlewozmywakiem. Utrzymanie go w czystości nie jest trudne. Łatwo usunąć z niego zabrudzenia takie jak kurz, tłuszcz, środki higieny, czy kawałki jedzenia. Dzięki temu i swojej odporności zachowuje niezmienny wygląd przez lata. Należy zadbać o odpowiedni montaż szkła hartowanego, żeby stanowiło właściwą izolację. W taki sposób zabezpieczy się ścianę przed wchłanianiem wilgoci.

Jak należy zamontować szkło hartowane?

Odpowiedni montaż to podstawa funkcjonalności szkła hartowanego do kuchni. Nie jest to skomplikowane zadanie i można je wykonać samodzielnie. Najprostszym sposobem jest przyklejenie płyty szklanej do ściany. Żeby to zrobić, należy odpowiednio przygotować powierzchnię poprzez usunięcie zabrudzeń, pyłków, a następnie przez odtłuszczenie. Po wyschnięciu można dokonać montażu płyty. W tym celu, należy zastosować specjalny klej przeznaczony do szkła z lakierem lub grafiką. Trzeba rozprowadzić go po całej powierzchni płyty, a następnie przycisnąć ją do ściany. Ważne, żeby szkło było równomiernie dociskane, żeby przylegało całą płaszczyzną. Po zakończeniu tych czynności płytkę, należy podeprzeć dowolnym przedmiotem i pozostawić klej do wyschnięcia. Czas schnięcia określony jest przez producenta, ale zazwyczaj trwa to około czterdzieści osiem godzin.

Zalety i wady zastosowania szkła hartowanego w kuchniach

Szkło hartowane to solidny wyrób, który ma wiele zalet, w tym wyżej wymienioną odporność na uszkodzenia i wytrzymałość. Dzięki temu płyta szklana nie traci swojej funkcjonalności i estetycznego wyglądu przez lata. Może ono tworzyć ciekawy elementy aranżacji pomieszczenia kuchennego. Szkło hartowane, w przeciwieństwie do zwykłego może być produkowane w znacznie szerszej gammie kolorystycznej. Jego cena jest nieco wyższa, niż szkła Lacobel, ale zdecydowanie odpowiada ona jakości produktu. Biorąc pod uwagę wszystkie powyższe zalety, zarówno te funkcjonalne, jak i estetyczne, warto zdecydować się na montaż szkła hartowanego w pomieszczeniu kuchennym.